Предлага се вдигане на вноските за Гаранционния фонд, събирани през застраховка “Гражданска отговорност”

Комисията за финансов надзор предлага да бъдат вдигнати вноските, които ще се съберат в Гаранционния фонд през следващата година, като предложението е качено за обществено обсъждане.

Гаранционният фонд управлява два фонда – Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС, или ако водачът е без застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 10.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ и 0.15 лв. за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка „Злополука“ на пътниците в обществения транспорт. Вноската към Обезпечителния фонд беше 2.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“.

Вноската на застрахователите, предлагащи в Република България задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд се вдига с 2 лв. за всяко застраховано МПС според предложението на Съвета на Гаранционния фонд.

Размерът на вноската на застрахователите, които предлагат в Република България задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз по чл. 461, т. 2 от КЗ се запазва на 0.15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства.

Вноската към Обезпечителния фонд поскъпява с 1 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“.

Общо вноската към ГФ на всяка едно застраховано по МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ се вдига на 16.00 лв., които се разпределят във въпросните два фонда.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + ten =