Чип в колата за по-евтина “Гражданска отговорност”

GPS тракер, издаващ на застрахователя кога рязко набиваме спирачки, къде и колко караме и дали шофираме бързо, може да влезе в сила на мястото на системата „бонус-малус“ за застраховката „Гражданска отговорност“, чието въвеждане е зациклило в институциите от няколко години.

Това съобщил пред „Телеграф“ Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. По думите му тази високотехнологична алтернатива, въведена в много развити държави като Италия, Великобритания и Нидерландия, сериозно се обсъжда на институционално ниво и в България.

В същото време Комисията за финансов надзор не се е отказала от въвеждането на системата „бонус-малус“. Практическото й прилагане обаче отнема много време, защото трябва да бъде съгласувано между няколко институции. Наредбата е изготвена, но само министърът на вътрешните работи подкрепя проекта.

Становище от транспортния министър и към настоящия момент не е изразено, поради което се бави и публикуването на крайния вариант за обществено обсъждане, заявиха от комисията пред „Телеграф“. Оттам допускат, че причината за това вероятно е пандемията от коронавирус, а впоследствие – развитието на вътрешнополитическата обстановка у нас.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − six =