Не може да бъдеш глобен и да ти бъде взета книжката, ако ти е служебно спряна застраховката “Гражданска отговорност” без твоето знание

Не може да бъде глобен шофьор за това, че кара МПС без застраховка “Гражданска отговорност”, ако собственикът на моторното превозно средство не е информиран за служебното прекратяване на застраховката, според съвместно тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Според върховните съдии няма как да бъде наложена глоба от 200 до 5000 лв. и отнемане на шофьорска книжка за срок от 6 месеца до 1 година, ако шофьорър на превозното средство без задължителна застраховка не е надлежно информиран за служебното ѝ прекратяване. Какво значи надлежно информиран – не просто по чл. 143, ал. 10 от Закона за движение по пътищата, а да може да бъде надлежно доказано, че е извършено информирането – “всички доказателства и доказателствени средства. Необходимо е във всеки конкретен случай да бъдат изследвани и доказани всички елементи от състава на административното нарушение, включително вината, която в административнонаказателния процес не се предполага”.

Решението на ВКС и ВАС не е единодушно, понеже има особено мнение против. Но тълкувателното решение се наложи, защото има различна съдебна практика в България – в едни случаи се казва, че глоба може да бъде наложена, ако човек не знае, че застраховката “Гражданска отговорност” му е спряна административно (не изтекла), в други – че не може. Конкретен случай за служебно прекратена задължителна застраховка е например, когато застрахователят не може да си изпълни задълженията.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 6 =