След винетката, застраховката „Гражданска отговорност” също поскъпва от догодина!

Гражданска_отговорностЗадължителната застраховка „Гражданска отговорност” най-вероятно ще поскъпне през 2016 година, твърдят застрахователи. Според хората в бранша, цената на полицата ще се увеличи с 5-10 процента през новата година, а първоначалните предвиждания за шоково вдигане на цената с 30-40 процента, няма да се оправдаят.
Поправките в Застрахователния Кодекс ще са причина за поскъпването, според които лимитите за обезщетение при смърт на пътя ще се увеличат. Така вместо до 1 милион, според сега действащия закон, съдът ще има правомощията да отсъжда до 10 милиона лева кръвнина. Друга промяна, която се очаква след поправките е полицата за „Гражданска Отговорност” да бъде обвързана задължително със сертификат „Зелена Карта”, с наличието на който можем да пътуваме в чужбина, извън рамките на ЕС.
В същото време продължава да бъде висок броят на шофьорите, хванати да управляват автомобилите си без „Гражданска отговорност”. За тази година те са над 18 000, като глобите надхвърлят 8.5млн лева.
Добрата новина за водачите от нова година ще бъде намаленият размер на глобата при липса на задължителната застраховка. Вместо досегашните 400лв, те ще плащат по 260лв.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − eight =