Камерите по пътищата „дебнат” вече и за Гражданска отговорност

Според информация от ръководството на „Пътна полиция”, КАТ започва проверки за наличие на гражданска отговорност чрез стационарните камери по пътищата от републиканската пътна мрежа. За момента те ще снимат само ако автомобилът мине покрай тях с превишена скорост.
Това се очаква да започне след около месец, след като в началото на годината влязоха в сила промените в Кодекса за застраховане. Така номера на всяка кола, която бъде засечена и снимана с превишена скорост, автоматично ще отива в база данни, чрез която да се провери дали засеченият автомобил има сключена застраховка гражданска отговорност. В случай, че такава няма, водачът ще получи два електронни фиша – един за превишена скорост и един за липса на задължителната застраховка.
За момента в България има само две камери, които да могат да проверяват абсолютно всяка кола за гражданска отговорност и те са монтирани на автомагистрала „Люлин”. Също така, в София, осем от патрулките разполагат с такива камери, които дават информация дали автомобила, който е спрян за проверка има гражданска отговорност.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 11 =