Очакват се около 800 млн. лв. приходи от пътни такси през 2023 г.

Тол системата да се ползва за следене на средна скорост, наличие на „Гражданска отговорност“ и технически преглед беше предложението на експерти по време на кръгла маса на тема „Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развитието и изграждането на автомагистралите в България чрез публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване.“

Според данни от тол системата дневно през България преминават около 16 000 превозни средства между 3,5 и 12 тона и над 36 000 превозни средства над 12 тона. Цялата територия на страната е покрита с контролни точки на тол системата, която, освен от АПИ, може да се ползва и от други институции за подобряване на пътната безопасност и контрола. „Работим в близките години системата да може да се ползва за контрол за наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед. Така ще отпаднат изцяло стикерите от предните стъкла и ще намалеят фалшивите прегледи и застраховки. Системата може да се ползва и от МВР за контрол на средната скорост, с което да допринесе много за намаляване на войната по пътищата и пътния травматизъм“. Това бе заявено от директора на Националното тол управление Георги Темелков.

Сензорни кантари по пътищата ще следят за претоварване на камиони. Темелков допълни, че се очаква да бъдат сертифицирани и вградените на 100 локации в асфалта сензорни кантари, с които ще се следи за претоварени камиони. Те дават точност до 98% на теглото, както и информация за посоката на движение на превозното средство. Системата позволява и извършване на контрол от структурите на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“ и др.

„Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде използвана за изграждане на пътната мрежа“, подчерта инж. Иво Иванов. Около 800 млн. лв. са очакваните приходи от пътни такси, които държавата ще събере през 2023 г. Прогнозите са 550 млн. лв. от постъпленията да са от тол такси, които превозните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Останалата сума – около 250 млн. лв., се очаква да се генерира от продажбата на винетки за леки автомобили. От началото на годината те ще бъдат с 10% по-евтини, заяви директорът на Националното тол управление. Той също изрази надежда, че през следващите години приходите от пътни такси ще достигнат годишни приходи от почти един милиард. Темелков отчете още, че за 2021 г. са издадени 430 000 електронни фиша за нарушения и 2000 наказателни постановления.

Иванов допълни, че модернизирането и напредъка на пътната инфраструктура през периода 2014-2020 г. е било силно ограничено в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лв. годишно. „По анализ на Световната банка, за да подобряваме всяка година поне 10% от републиканската пътна мрежа, е нужен бюджет от 1,5 млрд. лв. – за рехабилитация, поддръжка и почистване през зимата“, обясни Иванов. И допълни, че към днешна дата заради издигането на цените сумата е над 2 млрд. лв. „Благодарение на европейските фондове в момента изграждаме големи и важни пътни инфраструктурни проекти, но средствата винаги не стигат. Надявам се на повече приходи от тол системата, за да може през 2023-2025 г. да достигнем тези 10%“, също допълни той.

По време на кръглата маса бе отчетено няколкократното повишаване на тежкия трафик от Турция към Западна Европа след началото на войната между Русия и Украйна. Обсъдена бе и необходимостта от нови правила за проектиране на пътища у нас предвид тренда съвременните камиони, включително и тези на ток, да се произвеждат с по-голяма обща маса и да превозват повече и по-тежки товари.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 12 =