Застраховка “Гражданска отговорност” поскъпява от догодина

Комисията за финансов надзор одобри по-скъпи вноски на застрахователите, предлагащи застраховка „Гражданска отговорност“. По предложение на Съвета на Гаранционния фонд КФН определи вноската на застрахователите, които предлагат у нас застраховка „Гражданска отговорност” към Фонда за незастраховани моторни превозни средства, да стане 12.50 лв. за всяко застраховано МПС.

Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен транспорт, остава 0.15 лв. за всяко място, без водаческото.

Вноската към Обезпечителния фонд пък става 3.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност“, посочиха от КФН. Общо вноската към Гаранционния фонд на всяко едно застраховано МПС по „Гражданска отговорност“ вече ще е 16 лв., които се разпределят в двата въпросни фонда.

От бранша очакват полицата по „Гражданска отговорност“ да се увеличи от 1 януари 2023 г., като причината е ръстът на цената на автомобилите – и нови, и стари, което води до вдигане на размера на застрахователното обезщетение.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + four =