Застрахователите плащат при ПТП, преди да проверят

Националното бюро на автомобилните застрахователи ще бъде задължено автоматично да плати дадени претенции, въпреки липсата на документи и доказателства за достоверност на претендираната щета и нейното заплащане от кореспондента на увреденото лице. Това предвиждат промените в Кодекса за застраховането, внесен от Министерския съвет и приети от парламента на пръв поглед.

Вносителите на поправките заявяват, че целта е да се премахнат намерени слабости в процеса на обработка на претенции с международен елемент от отделни застрахователи по задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на българските шофьори в чужбина в рамките на системата “Зелена карта”.

“Зелена карта” работи на базата на система от Национални бюра на автомобилните застрахователи и кореспонденти за уреждане на застрахователни претенции във всички държави членки, признаване на автономията на институциите в държавата по мястото на настъпване на пътнотранспортното произшествие и на причиняване на вредите да уредят претенцията и да определят мащаба й в съответствие със законите и практиките на държавата, и след изплащане обезщетение на увреденото лице, да поискат пълно възстановяване на платеното от застрахователя в друга държава членка, застраховал отговорността във връзка с моторното превозно средство, довело до вредите.

От застрахователния бранш вече предупредиха, че промените в Кодекса ще предизвикат фалити в сектора и до повишаване на цената на застраховката “Гражданска отговорност“.

Застрахователите са против, защото ще се налага да плащат предявените претенции при катастрофи в чужбина, без преди това да проверяват документацията и да имат възможност да откажат плащането.

От МФ посочват, че промените в Кодекса се налагат поради приемането на България в Еврозоната.

По време на дебата бяха поети критики към поправките от страна „Възраждане“, БСП и ГЕРБ.

Председателят на икономическата комисия в НС Мартин Димитров изясни, че работна група ще изготви предложения, които ще бъдат отразени в Кодекса при окончателното му изменение.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + seven =