Изнудват ни да вдигнем цената на „Гражданска отговорност“

Европейски органи изнудват България да приеме правила, които ще доведат да вдигане на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. С кандидатурата ни за еврозоната ни принуждават да приемем правила, които не важат в другите страни членки на ЕС. Това стана ясно от случилото се по време на заседание на икономическата комисия към парламента.

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), със седалище във Франкфурт, е поискало от България да бъдат направени законодателни промени, които да уредят правилата за плащане от страна на Националното бюро “Зелена карта”. За да отговорят на тези изисквания, от Министерството на финансите са предложили промени в Кодекса за застраховането, които на 30 януари 2023 г. трябваше да бъдат разгледани от икономическата комисия към парламента на второ четене.

От Асоциацията на българските застрахователи предлагат текст, според който българското Национално бюро “Зелена карта” да плаща предявените към него претенции от други бюра при спазване на условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, и когато е представено банково извлечение за плащане на увреденото лице или на негови наследници. От EIOPA обаче казват, че тези текстове противоречат на вътрешните правила на Съвета на бюрата. От EIOPA искат да се отмени изискването за предоставяне на банково извлечение за направено плащане. Ако не бъдат приети текстовете, поискани от EIOPA, това ще бъде пречка за влизането ни в еврозоната, обясни министърът на финансите Росица Велкова.

Истината обаче е, че такива тестове няма в останалите страни в ЕС, включително и в еврозоната. Ако българското Национално бюро “Зелена карта” бъде принудено да плаща без доказателства за изплатени суми на пострадали при катастрофи извън България, в които са участвали български автомобили, ще бъдат възможни огромни измами.

Повишеният риск и по-големите плащания заради измами ще бъдат включени в цената на застраховката “Гражданска отговорност”. Цената на застраховката може да стане 600 лв., каза Ирина Абаджиева, адвокат на Съюза за стопанска инициатива. Засегнати ще бъдат над 3 млн. собственици на автомобили.

От три партии са внесли предложение за промени в Кодекса за застраховането, което изпълнява исканията на Асоциацията на българските застрахователи и защитава интереса на българските граждани. Това са партиите ГЕРБ-СДС, “Български възход” и “Възраждане”. Представители на работодателите обаче заявиха, че за тях по-важно е влизането в еврозоната, а цената на “Гражданска отговорност” е въпрос на заден план.

На заседанието на комисията стана ясно, че задълженията на други Национални бюра “Зелена карта” са 49,3 млн. евро и през последните четири години са нараснали 6 пъти, а задълженията на нашето бюро са намалели 8 пъти. Явно от EIOPA използват кандидатурата ни за еврозоната, за да искат неща, които другите страни от ЕС не изпълняват. На заседанието на комисията обаче нямаше кворум и нищо не беше гласувано.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − two =