Изненадваща новина за цената на „Гражданска отговорност”

Цената на задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност” стана по-евтина, вместо да се поскъпява, каквито бяха прогнозите в началото на 2023 г., пише TrafficNews.

Поевтиняване се забелязва през последните две седмици и е средно около 10% спрямо края на предишната година.

Брокерите очакваха повишение на задължителната застраховка през 2023 г. на фона на спада на цените през 2022 г. и инфлацията в България.

През ноември Комисията за финансов надзор предложи покачване на вноските, които застрахователите начисляват в полиците на клиентите си и превеждат в два фонда, управлявани от КФН – Фонда за незастраховани МПС и “Обезпечителен фонд”, което трябваше да доведе до вдигане на цените с общо 16 лв.

Силната конкуренция на пазара и навлизането на нови дружества се оказва ключово за сегашната цена на полицата.

Свалянето на цената от една компания моментално води спад и при другите. Прогнозите на брокерите обаче са, че все пак поскъпване ще се наблюдава през следващите месеци. Като основни причини се изтъкват инфлацията и силното поскъпване на резервните части за автомобилите, както и ремонтите, което от своя страна води до повече обезщетения.

Според справка в онлайн калкулаторите сумата, която трябва да приготвим за застраховкаГражданска отговорност“, е между 180-400 лева в зависимост от стажа на шофьора, вида на колата, населеното място и избраната компания. Отделните фирми вземат предвид също и мощността на колата, дали автомобилът е личен или служебен и дори дали е с ляв или десен волан.

Например бърза проверка за автомобил с пловдивска регистрация на шофьор с над 10 години стаж, каращ 15-годишен дизелов автомобил с двигател под 2 литра и до 150 конски сили излиза между 160 и 250 лева, ако се плати наведнъж. За автомобил с двигател над 2 литра и до 170 к.с цените биха били между 190 и 310 лв.

При разсрочване на 4 равни месечни вноски сумата се оскъпява с 2-20 лева в зависимост от избраната застрахователната компания. Брокери заявяват обаче, че масово шофьорите предпочитат да си плащат на вноски.

Две от основните неща, които определят цената на застраховката, са възрастта на шофьора и историята на нарушенията за последните пет години.

Тъй като младите водачи по-често предизвикват инциденти и карат по-мощни коли, това са и два от основните фактори за определяне на цената на застраховката, споделят още брокерите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + one =