Въпреки инфлацията цената на “Гражданска отговорност” спада през 2022 г.

През 2022 г. пазарът на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите бележи минимален, но парадоксален спад. Премийният приход по това перо, реализиран от 16-те застрахователни компании в сектора, намалява с 2.4% (близо 28 млн. лв.) до 1.12 млрд. лв., става ясно от данните за пазара на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на 2022 г. Една от причините за ситуацията може да е спадането на цената на застраховката в условията на безпрецедентна за последните години инфлация.

Поевтиняването се забелязва дори от Националния статистически институт, който обясни, че на фона на официална годишна инфлация в България от 16.9% за 2022 г. транспортните застраховки са със 7.1% по-евтини към 31 декември на годишна база.

Коментарът на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) за данните към деветмесечието е, че трендът на отрицателен прираст по този продукт е възникнал през лятото на 2022 г., като основният фактор е поевтиняването на премиите по застраховката.

Излиза, че средната премия все още не заеме нивата от към 245 – 250 лв., каквито бяха предпандемичните нива от 2019 г. От данни на Гаранционния фонд се вижда, че при леките автомобили средната премия за пазара към средата на февруари 2023 г. е била около 235 лв., което е с 20 лв. по-малко от пролетта на 2022 г. Именно през месец февруари тази година се появиха съобщения за ново по-осезаемо поевтиняване, но след това казват застрахователи, че е започнало възстановяване.

“Според мен не е логично премията по задължителната застраховка да намалява, при положение че всички компоненти, които влияят върху ценообразуването, се покачват. Поскъпяват консумативите и стойността на автосервизните услуги, а резервните части – с 10-15%”, коментира председателят АБЗ и изпълнителен директор на “Армеец” Константин Велев. Според него тенденцията към незначителен спад или застой не подхожда на пазара на ““Гражданската отговорност“, при който обичайно се наблюдава растеж от 5-7% на годишна база (преди пандемията), и че причината за случващото се на пазара би била “изострената конкуренция”.

Велев обясни, че не е намаляла щетимостта при автомобилите по време на пандемията, каквито са били прогнозите. И през 2021 г., и през 2022 г. нараства стойността на изплатените обезщетения по застраховката. Според данните на КФН през миналата година те са се покачили с 29 млн. лв. от 590 млн. лв. до 619 млн. лв.

Данните на КФН също сочат, че най-значим дял на пазара на “Гражданска отговорност” имат застрахователи с предимно българска собственост. На-големи приходи през 2022 г. имат “Лев инс” с близо 255 млн. лв., “Евроинс” със 174 млн. лв. и “ДаллБогг Живот и Здраве” (част от групата на “Търговска лига”) със 173 млн. лв. Практически обаче “Евроинс” е с далеч по-нисък пазарен дял у нас, тъй като се броят и продадени застраховки в множеството чужди държави, в които работи компанията. Така на практика трети най-висок пазарен дял по “Гражданска отговорност” има “Бул инс” със 138 млн. лв. Значителен принос в сектора има и “ОЗК Застраховане” със 102 млн. лв.

Според “Лев инс” от зaдължитeлнaтa пoлицa “Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт” зa aвтoмoбилиcтитe e генериран пpeмиeн пpиxoд oт нaд 1.1 млpд. лeвa, като потребителите най-много се доверяват на ползването на ЗK “Лeв Инc” АД, ĸoятo стои на върха на пазара с пpeмии зa нaд 250 млн. лв. или близo 25% oт пазара за 2022 г.

Ситуацията с пазара на “Автокаско” е доста по-динамична от “Гражданска отговорност“. Там с най-високите пазарни дялове са компании с предимно чужда собственост (“Булстрад” – 158 млн. лв., ДЗИ – 137 млн. лв. и др.), а второ по премиен приход е българското дружество “Армеец” (156 млн. лв.). Данните на КФН показват, че общите постъпления от тази застраховка към октомври 2022 г. са 823 млн. лв., което означава стабилен ръст на пазара от над 15% на годишна база.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =