Инфлацията води до вдигане на цената на “Гражданска отговорност” в България

Поскъпяване на застраховката “Гражданска отговорност” обезпокои шофьорите. Според някои застрахователи това се дължи на инфлацията у нас, като задължителната полица все по-често се плаща на вноски.

Застраховката е задължително да се сключи от всички собственици и ползватели на МПС, но тяхно право е да решат при кой застраховател да сключат своята полица.

По данни на брокера Петър Антонов сегашните ценови равнища не трябва да се виждат като поскъпване, а по-скоро като връщане към нормалните цени на задължителната полица в предпандемичните години, тъй като през последните години се наблюдаваше по-евтина задължителна полица.

Цената на застраховката се определя от вида, начина на ползване и годината на производство на автомобила, обема и мощността на двигателя, възрастта и стажа на собственика.

“Засега средната цена за леки автомобили варира от 270 до 280 лева в повечето случаи”, посочи Петър.

По време на пандемията намаляват купуването на автомобили, пътно-транспортните произшествия, рискът при този вид автомобилна полица, което води до спад на цената, допълни експертът.

Андрей е шофьор от много години. Казва, че безпроблемно се справя с цените на застраховката и винаги следи дали още е валидна.

“Плащам по 70 лева на разсрочено плащане 4 вноски, за моя бюджет е добре”, заяви Андрей.

Според твърдения от бранша нагласите на потребителите се влияят от икономическите условия в България и състоянието на пазара.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =