Хванаха пловдивчанин, който не бил предупреден и успешно осъди МВР

Шофьор на спрян от движение автомобил успешно оспори глоба и осъди МВР. По време на полицейска проверка в Пловдив, по бул. „Санкт Петербург”, на 22 февруари 2023 г. около 23:30 ч., полицаите разбрали, че спряното от тях МПС не било регистрирано по надлежния ред. След направена справка в информационната система на КАТ било установено, че регистрацията на превозното средство е била прекратена един ден преди проверката.

Резултатите от нея били предадени на Районна прокуратура Пловдив, а относно случая била образувана прокурорска преписка, приключила с отказ да бъде образувано досъдебно производство, а материалите били изпратени на ОД на МВР Пловдив, сектор „Пътна полиция“ за преценка дали да бъде съставена административнонаказателна отговорност. Въз основа на събраните до момента доказателства било издадено наказателно постановление, при което било прието нарушение от административнонаказващия орган.

Знае се още, че регистрацията е била прекратена поради неплатена застраховка „Гражданска отговорност”. От постъпилата от ОД на МВР Пловдив информация се разбира, че собственикът на автомобила не е бил информиран за прекратяването на неговата регистрация. Оказва се обаче, че по ЗДвП контролните органи, в чaстност сектор „Пътна полиция“ , са длъжни да уведомят собственика на МПС, че регистрацията му е служебно прекратена във връзка с получено уведомление за липса на сключена задължителна застраховкаГражданска отговорност”.

В тази насока пловдивчанинът решава да обжалва наложената му глоба в размер на 200 лв., както и отнемането на книжката му за 6-месечен период от време, защото според него е наказан незаконно и той не е знаел, че регистрацията на автомобила му е била прекратена ден по-рано.

След разглеждането на казуса в Районен съд-Пловдив, магистратите отмениха наказателно постановление поради налагането му против закона. Освен това, МВР трябва да заплати на шофьора сумата от 400 лева, състояща се от направени по делото разноски.

Решението подлежи на обжалване в срок от 14 дни пред Административен съд – Пловдив.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 4 =