Пак се налагат промени в “Гражданска отговорност”, но не за всички шофьори

Според информацията от сайта на КФН наредбата за система “бонус-малус“ по задължителна застраховкаГражданска отговорност“ е включена в програмата за нормативната дейност на Комисията за финансов надзор за периода от 1 юли до 31 декември 2023 г..

Това не е първият опит комисията да обсъди и приеме наредбата. През 2022 г. в програмата на КФН беше предвидено Наредбата за системата “бонус-малус“ да бъде готова до края на същата година, но това не се случи.

Системата “бонус-малус“ предвижда водачите с повече нарушения да плащат по-високи цени на “Гражданска отговорност“, а внимателните шофьори да плащат по-малко.

Сега в програмата пише, че наредбата урежда единните изисквания за коригиране на застрахователната премия по задължителна застраховка “Гражданска отговорност“, като от значение са поведението на водача на МПС при шофиране по пътищата и причинените щети при наличие на такива, както и редът и условията за прилагането им.

Сега в програмата не е предвиден точен срок за приемането на наредбата, но е записано, че проектът ще бъде обсъждан от КФН 3 месеца след обнародване на закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането и приет 5 месеца след като промените бъдат обнародени.

Със същите срокове са предвидени промени в Наредбата за задължителното застраховане по застраховкиГражданска отговорност“ и “Злополука“, съответно на автомобилистите и на пътниците в средствата за обществен превоз. Промените са наложени с цел да се уредят условията и редът за издаване на сертификат “Зелена карта“ и редът за отчитане на застраховките.

Програмата включва и приемане на нова Методика за определяне стойността на обезщетенията на пострадало лице, вследствие на телесно увреждане и при смърт.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 11 =