“Гражданска отговорност” продължава да поскъпява, виновникът е “Зелена карта”

Застрахователната система „Зелена карта“ може да вдигне цените на „Гражданска отговорност“ и да улесни определени измами, при които се източват средства с фалшиви полици. Това беше предупреждението на бранша след скорошното одобряване на проекта на Закон за допълнение на Кодекса за застраховането от правителството.

В чл. 506а, който наскоро е бил включен в частта „Уреждане на отношенията между застрахователя по имуществена застраховка на увреденото лице и Гаранционния фонд”, е записано, че българските застрахователи са длъжни автоматично и безусловно да правят преводи към претенции по случили се събития, свързани с пътнотранспортни произшествия на автомобили, движещи се извън територията на Република България, които са застраховани от български застрахователи.

Според вносителя – Министерски съвет (МС), промените целят засилване на регулаторната рамка при изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и на застрахователите във връзка с функционирането на системата „Зелена карта“ у нас. България всъщност е била под мониторинг заради констатиран проблем от 2018 г., като е било суспендирано и правото ни на глас.

Международната автомобилна застраховка “Зелена карта” осигурява покритие на “Гражданска отговорност” на българските шофьори в чужбина. В България задължителната застраховка “Гражданска отговорност” покрива отговорността на шофьорите за вреди, причинени на територията на всичките 48 държави членки в “Зелена карта”. Заедно с полицата се издава сертификат “Зелена карта”, без да се плаща допълнителна такса или друга сума.

Според застъпниците на промените в Кодекса на застраховането ще бъде гарантирано точно и своевременно изпълнение на задълженията на застрахователите и НББАЗ в рамките на „Зелена карта“, в съответствие с изискванията на вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Бива създавана и правна възможност за налагане на надзорни мерки от Комисията за финансов надзор, в случай, че не са изпълнявани задълженията на застрахователите и на НББАЗ относно системата „Зелена карта“.

Премахването на засечените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ у нас е елемент на Плана за действие с мерки за адресиране на ангажиментите на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), налагащ изменения в нормативната уредба, пишат в мотивите си от Министерския съвет за приемане на Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането. Същият план бе внесен от МС на 12 декември 2022 г.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + nine =