Риск от поскъпяване на “Гражданска отговорност” поради измами зад граница

Всеки шофьор може да се наложи да плаща повече за застраховка “Гражданска отговорност” поради застрахователни измами, извършени на териториите на страни от ЕС.

Депутатите от икономическата комисия към парламента приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) да плаща всички предявени към него претенции в резултат на катастрофи в чужбина с участието на български автомобили при спазване условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата.

По време на обсъждането на промените в комисията бе установено, че проблемът със задълженията по “Зелена карта” вече е решен, но промените се правят, тъй като приемането им е необходимо за влизането на България в еврозоната.

Към 2018 г. обемът на задълженията на българското Национално бюро “Зелена карта” е бил 21 млн. евро. През последните години обаче е активирана пет пъти банкова гаранция със стойност по 5 млн. евро, в резултат на което след приключване на петото плащане по банковата гаранция задълженията ще спаднат до 1,5 млн. евро.

Но при преговорите за влизане в чакалнята за еврото (механизма ERM II) е поставено условие преди влизане в еврозоната да бъдат направени законодателните промени.

Проблемът се състои в това, че вътрешните правила на Съвета на бюрата изискват незабавно плащане на предявени към българското Национално бюро “Зелена карта” претенции, независимо от това дали има съмнения за измама.

След това трябва да докажем в съда, че има измама и да си поискаме парите обратно. А когато е активирана банковата гаранция, самата банка проверява дали всяко обезщетение е получено от пострадали при катастрофа.

Размерът на тези обезщетения е от 4 евро до 400 хил. евро и всяко се проверява. Но с гласуваните промени ще плащаме без проверка, включително и при застрахователни измами, което може да доведе до поскъпяване на “Гражданска отговорност”.

Деян Николов от “Възраждане” сподели, че според него е обидно как България е рекетирана с влизането в еврозоната и че в комисията се навеждат под натиска на европейските застрахователни компании.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =