Как да ползвате калкулатор за изчисляване на застраховка “Гражданската отговорност”?

Задължителната застраховка “Гражданска отговорност” (ГО) е от важно значение за всяко МПС. Тя покрива както имуществени, така и неимуществени щети, причинени на трети лица при автомобилна катастрофа. В случай на такива, водачът е отговорен и е длъжен да покрие разходите, което може се окаже много скъпо. Но със застраховката ГО тези разходи се покриват от застрахователя.

Но знаете ли как да изчислите “Гражданска отговорност” в детайли? Ако не, имате възможност да прочетете по-надолу в статията, за да научите по-подробно.

Калкулатор за изчисляване на ГО

С помощта на калкулатор за “Гражданска отговорност” можете лесно да изчислите премията й. Този инструмент се ръководи от множество фактори, за да определи колко ще струва вашата застраховка. За целта се изискват данни както за автомобила, така и за водача.

Данни за МПС

Ето коя информация за превозното средство е определяща за стойността на премията:

– вид на МПС – при калкулатора е от значение дали превозното средство е лек или товарен автомобил, автобус или друго. Колкото по-голямо по вид е превозното средство, толкова по-голяма е и стойността на премията, защото щетите, причинени от товарните автомобили са значително по-големи от тези, нанесени от леките автомобили;

– предназначение – ако МПС-то не е предназначено за лично ползване, а за отделни цели – например за таксиметрови услуги или за отдаване под наем, цената се повишава. ГО за превозните средства с десен волан също е по-скъпа;

– кубатура на двигателя – по-мощните автомобили се смятат за по-рискови на пътя, затова и прилагат по-голямо вдигане на цената;

– година на производство – обикновено колкото е по-стар автомобилът, толкова застраховката “Гражданска отговорност” е по-евтина, тъй като пазарната му стойност се е понижила с годините.

Под внимание за изчисляване на “Гражданска отговорност” се вземат още и марката и моделът на автомобила.

Данни за водача

Какви данни за водача оказват влияние?

– възраст и стаж като водач – това са сред главните фактори, които се взимат под внимание от калкулатора, понеже по тях може да се определи колко рисков е шофьорът. Колкото по-малко години има водачът на възраст и колкото по-малко опит има като шофьор на МПС, толкова е по-скъпа застраховката;

– регион на използване – в зависимост от населеното място, в което ще се управлява автомобила, се определя и нивото на опасност от настъпване на ПТП. Съответно то е по-високо в по-големите градове, отколкото в по-малко населените райони. Това се дължи на по-високите нива на гъстота и трафик на превозни средства. Водят се и статистики за поведението на шофьорите от определена област, което също касае стойността;

– начин на плащане – има вариант дали се плати наведнъж цялата сума, или разсрочено. Ако изберете вариант за плащане посредством 2 или 4 вноски, това също може да повиши цената.

Запомнете, че с всяка предоставена информация калкулаторът може по-прецизно да калкулира стойността на вашата застраховка.

Какви стъпки следват след изчисление с калкулатор?

След като калкулаторът ви е помогнал да получите ориентировъчна представа за стойността, която следва да платите, идва моментът да изберете при кой застраховател да подпишете договор и да попълните документите.

Сравнение и анализ

Калкулатора на който и застраховател да сте изпозвали, за да изчислите вашата застраховка “Гражданска отговорност”, следва да сравните тази оферта с останалите такива, налични на пазара. Светът на застраховките предлага разнообразие от варианти и условия, така че е важно да знаете къде бихте получили най-изгодното предложение.

Вместо да търсите офис близо до вас, можете да намерите онлайн платформи за сравнение на застраховки, които ще ви помогнат да видите различните оферти, да ги прегледате и да изберете тази, която най-добре съответства на вашите нужди. Освен това, може да говорите директно с консултант при наличие на затруднения.

Попълване на полицата

Една от последните стъпки при калкулиране на застраховкатаГражданска отговорност” е попълването на съответната полица.

Следвайки стъпките, ще забележите, че вече сте събрали от калкулатора информацията, която трябва да предоставите, като обикновено се изисква и регистрационен номер на автомобила и такъв на талона. Ако сте решили да попълните данните онлайн и по този начин да пуснете заявка за издаване, обикновено има наличен съветник, който да ви помогне, ако има нужда.

Бонуси и отстъпки: Как да спестим от ГО?

Освен да сравните цените, може да се възползвате и от възможността за бонуси и отстъпки, предоставяни от различните застрахователи. Има различни методи, чрез които да понижите цената на застраховката. Имате възможност да се запознаете с тях или да попитате какви начини предлага определеният застраховател и какви условия има за това.

Преди да закупите застраховка, бъдете сигурни, че сте проверили всички възможни опции за бонуси и отстъпки.

Отговорност и сигурност с ГО

Калкулирането на “Гражданска отговорност” е важна стъпка към безопасната и отговорна употреба на автомобила, макар и да изглежда като поредната задача в списъка със задължения.

Надяваме се, че с това подробно ръководство сега вече знаете повече за това как да изчислите ГО с калкулатор и сте готови да се изпълните тази задача с увереност и сигурност.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 4 =