Санкционират застрахователи, които не плащат вноска по “Зелена карта”

Бездебатно беше приет от депутатите на второ гласуване Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, като вносител е Министерският съвет.

Сред народните представители 137 гласуваха “За”, 34 – “против” и 7 – “въздържали се”.

Със законопроекта се цели да бъдат премахнати констатирани слабости в процеса на обработка на претенции от отделни застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите в рамките на системата “Зелена карта”, за да се постигне своевременно изпълнение на задълженията на националното бюро и на застрахователите в съответствие с изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Законопроектът не предвижда нови задължения за НББАЗ и застрахователите, а реферира към действащите правила за функционирането на системата “Зелена карта”, които и понастоящем те са длъжни да спазват.

Така се създава правна възможност за налагане на надзорни мерки от Комисията за финансов надзор в случай, че участниците не изпълняват задълженията си на национално ниво.

Елиминирането на засечените проблеми при функционирането на системата “Зелена карта” в България е една от мерките, включени в Плана за действие за изпълнение на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II.

Български застрахователи дължат сума от близо 1,5 милиона евро на европейското бюро “Зелена карта” по застраховката “Гражданска отговорност” за извън България. Сумата е трябвало да бъде изплатена още до края на 2022 г. Това налага създаване на механизъм за санкции на неизпълнителните застрахователи.

Законопроектът изпълнява изискванията както на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, така и на Закона за нормативните актове и на указа за неговото прилагане.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − three =