Американска компания взе два наши застрахователни брокера

Двата водещи застрахователни брокера, които генерират най-голям приход от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомибили, вече са с нов владелец. Двете компании притежават общо малко повече от 14% дял от целия пазар на застраховането.

Според българско бизнес издание новият им собственик е американската компания Acrisure. През април беше обявено, че тя придобива и компанията от Полша Unilink, като това й дава контролен пакет във фирмата „Ай енд джи иншурънс брокерс“ (I&G). Сега, компанията “Ес Ди Ай груп” (SDI) информира, че и тя е сключила сделка.

Все още не са известни определени детайли във връзка с двете сделки, като не е ясно и какъв дял придобива новият собственик. От SDI специално заявяват, че няма да бъдат налагани промени в мениджърския екип на компанията. Засега като акционери в „Ес Ди Ай груп“ АД работят Кольо Делев и Ясен Константинов. Фирмата има офиси във всички части на България, като в големите градове се намират по няколко. Именно голямата им мрежа е едно от главните им преимущества.

Запознати коментират, че голяма част от шофьорите сключват застраховкаГражданска отговорност” на вноски, затова и 4 пъти годишно е необходимо да посещават офис на застрахователна компания или брокер.

Застрахователните брокери печелят чрез комисиони, които получават от застрахователните компании за продажба на техните продукти, като средната стойност на комисиите е около 18% от цената на конкретния продукт.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + fifteen =