Kазусът със “Зелена карта” решаван от три правителства заради “Лев инс” на Алексей Петров

Почти пет години се точи сагата на българските застрахователи с международното бюро „Зелена карта“. Както „24 часа“ вече спомена писмено, България бе поставена под мониторинг още през 2018 г,  поради неизплатени от български компании щети, нанесени от застраховани у нас автомобили. Натрупаните суми били със стойност 40 млн. евро.

Още през ноември 2017 г. българските власти са информирани от Съвета на бюрата за автомобилно застраховане, че “Лев инс” има проблеми с покриването на обезщетенията по полиците “Зелена карта” в чужбина и бавят плащания. Ситуацията ескалира и през март 2018 г. бе наложен мониторинг над нашето бюро със заплахата, ако сумите не бъдат покрити и казусът не бъде решен, страната ни да отпадне от системата, което означава застраховките на българските шофьори да не важат в чужбина.

През 2019 г. покрай фалита на “Олимпик” проблемът отново се появи на дневен ред. Бюрото заяви, че “Лев инс” му дължи милиони, докато застрахователят отрече и дори отвърна, че на него му дължат пари. Компанията обясни, че отказва изплащането на някои претенции в чужбина, защото са необосновани и се говори за застрахователни измами, предимно в Италия.

След известно затишие, през 2022 г. служебният финансов министър Росица Велкова алармира колегите си, че от 1 януари 2023 г. българските шофьори може да се окажат без застраховка “Гражданска отговорност” при шофиране на територията на 48-те държави от системата.

В стенограмата от заседанието пише, че има сериозна опасност националното ни бюро да бъде изключено от системата “Зелена карта” на следващата Генерална асамблея, съответно от догодина да спре издаването й от българските застрахователи. Велкова предупреждава, че тъй като решаването на казуса е записано като условие за приемането на България в еврозоната, това може да забави влизането ни в нея.

Тя също казва, че са проведени са редица срещи, по време на които са обсъдени мерките, които следва да бъдат предприети съвместно от бюрото и “Лев инс” с цел да се намалят задълженията на застрахователя към бюрото и към други участници в системата “Зелена карта”.

На 13 февруари т.г. България трябваше да убеди Брюксел, че поетото задължение бюрото ни да бъде коректно в плащанията по произшествия в чужбина е записано и в закон. Бе внесена поправка в Кодекса за застраховането от кабинета, но така и не бе приета от пленарна зала след засядането си в икономическата комисия преди второ четене.

Поправката, одобрена от международните институции, компетентни по темата, налагаше принципа „първо плащащ, после оспорваш“. Но асоциацията на българските застрахователи внесе редактиран текст, който два пъти беше отхвърлен от международното бюро. Той бе припознат от ГЕРБ опасенията на бранша и страховете ни с аргумента, че заради този текст се очаква голямо вдигане на цената на полицата “Гражданска отговорност“. Четирите големи работодателски асоциации – КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП единодушно подкрепиха варианта, предложен от кабинета, но той така и не бе приет от предишното народно събрание.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 7 =