Подготовката на шофьорите за зимата с тежък удар по джоба

Поддръжката на автомобила е с 20-30 % по-скъпа тази есен, като и разходите за подготовка на колите за предстоящите месеци растат, отчитат автосервизите на прага на зимата.

Спрямо миналата година са поскъпнали и ремонтите, сервизното обслужване, както и на задължителните застраховки, включително и “Гражданска отговорност“, и паркирането. Колко повече трябва да подготвят водачите, съобщава Нова телевизия. Още в началото на есента автомонтьорите в сервизите започнаха техническите проверки на автомобилите за предстоящите месеци на пътя.

„Това е по-трудният сезон за шофьорите. Тук подготовката трябва да е на ниво, за да сме безопасни на пътя”, каза Георги Илиев, собственик на автосервиз.

„Важно е да се подготвим, преди да ни е необходимо, а не когато ни е необходимо и тогава да почваме да звъним и да търсим помощ. Ако лятото можем да отложим, зимата не можем. Трябва, още преди завали снега, да си сменим гумите”, обясни автоекспертът Филип Лазаров.

Според сметките на Лазаров освен разходите за подготовка за зимата, в края на годината идват и други, непредвидени, харчове по обслужване на колата.

„Свикнали сме да оставяме данъците и задължителната застраховка „Гражданска отговорност” за края на годината, което вече зависи от времето на регистрацията. Трябва през годината да си ги разпределите тези разходи”, уточни също той.

„Подготовката на един автомобил за зимните месеци включва гумите, светлините да се проверят, течностите за чистачки, както и да се подготви комплект за снегопочистване, проверка на грайфер”, подчерта автотехникът Васил Велчев.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =