Предлагат нарушителите на пътя да харчат повече за „Гражданска отговорност“

Предлага се шофьорите, предизвикващи катастрофи или често нарушаващи закона на пътя, да бъдат с по-скъпа задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Това гласят промени в Кодекса на застраховането. Проектът е пуснат за обществено обсъждане.

Според Емилия Георгиева, работеща като застрахователен брокер, в Монтана има дори водачи с 5 нарушения за период от една година, но дори и в случая с повече от 10 на брой произшествия за същия период от време застраховката е не по-скъпа от тази при шофьорите, които нямат и едно провинение. Тя също обясни, че е възможно поскъпването за нарушителите не само да ги дисциплинира, но и да породи недоволство сред тях. Брокерката допълни, че браншовите организации не успяват да се споразумят с МФ и че в повечето европейски държави системата бонус малус е в сила.

По думите й според новия проект има базова премия за водачи, нарушили правилата. “Отстъпката за липса на нарушения в първата година е до 25%, докато за шофьорите с провинения „Гражданска отговорност“ може да поскъпне с до 400%. Всички застрахователни компании трябва да имат еднакви критерии, за да не бъдат избегнати увеличенията”, също посочи Георгиева.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 4 =