Само 10% от българските жилища са застраховани

Данните на бранша сочат, че цели 90% от жилищата и земеделските земи в България не са застраховани.

“На колата най-често се случват злополуки, дали ще е ПТП, кражба, ожулване или пожар. Не толкова често се случва съседът да ни наводни. Нещо, което ни е струвало много средства, трябва да го защитим. По отношение на жилището – това винаги се отлага”, заяви застрахователният експерт Тихомир Станев в студиото на “България сутрин”.

По думите му има тенденция, мотивираща собствениците на жилища, а именно ипотечните кредити, когато на съседа се случи бедствие в дома му и повдигането на самата застрахователна култура.

“За дома, апартамента, вилата, къщата е важна застраховката. Винаги съществуват определени рискове. В София най-големи щети се случват с наводненията и те идват при 90% от случаите при спукана мека връзка. След това са кражбите, късите съединения и други. Това, че имота ни години нищо не е станало, не означава нищо”, подчерта експертът Станев.

Ценообразуването не е толкова високо, подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

“Премиите за среден апартамент са в диапазона от 150 до 300 лв. годишно. Цената не е фактор, който ни пречи да помислим дали да не защитим дома си там, където ни е най-скъпо. Относно изплащането на щети потребителят трябва много добре да знае какво си купува с полицата и какви покрития включва тя”, уточни Станев.

Експертът още коментира, че при имуществените застраховки пожарът е първото покритие, като след него се нареждат и останалите рискове.

“Човек е нужно да може да различава покрития на недвижими имоти и такива на движимите вещи. Двете често се бъркат, особено при правене на полица в полза на трето лице. Тук идва важният момент да зададем на експерта въпроса какво точно е включено в полицата”, посъветва той.

Станев изтъкна, че застрахователят не дължи обезщетение най-вече при щетите, причинени от човешки фактор, като също разясни какво означава т.нар. “застрахователен пул”.

Станев добави, че такъв пул има директно свързаният със застраховкаГражданска отговорност” Гаранционен фонд, като част от премията е отделяна във въпросния Гаранционен фонд, пазещ благосъстоянието на обществото”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + one =