Какво е Автокаско, защо и как се прави?

Автокаско (Каско на МПС) осигурява финансово обезпечаване на собственика на МПС при използването на автомобил. Макар и изборът на подходящия продукт да изисква време за обстоен преглед, всеки шофьор има възможност да намери подходящото решение за себе си, благодарение на големия брой застрахователни компании и различните пакети, предлагани от тях.

Това е една от най-известните и широко прилагани застраховки. И все пак, това не означава, че всеки шофьор е напълно запознат с концепцията и условията й. Затова в тази статия по-подробно ще изясним какво представлява Автокаско, защо ни е необходимо и как се прави.

Какво точно представлява Автокаско?

Това е вид застраховка, покриваща нанесените върху автомобила ви щети, причинени от различни събития. Тези събития включват катастрофа (ПТП), кражба, пожар, бедствие и др. Тя обезщетява собственика на МПС за разходите, свързани с ремонта му, след възникнане на застрахователно събитие.

За разлика от задължителната застраховкаГражданска отговорност” на автомобилистите, покриваща щети, причинени на трети лица, при Автокаското полицата е фокусирана върху собственото ви движимо имущество, допълват специалистите от I&G Brokers. При нанесена щета размерът на обезщетението зависи от условията, заложени в застрахователната полица, и може да включва суми за ремонт, транспортиране до сервиз или дори покриване на цялата му стойност при кражба или тотално погиване.

Защо е важно да имате застраховка Автокаско?

Застраховането на автомобила предоставя на собствениците спокойствие, защото те ще знаят, че при настъпване на неочаквано събитие ще получат финансова подкрепа за възстановяването.

Въпреки че законът в България не задължава шофьорите да имат такова, мнозина решават да го направят, за да се чувстват по-сигурни на пътя. Ето няколко основни причини да сключите Автокаско:

  • защита от големи финансови загуби – отстраняването на повредите, причинени от застрахователни събития, може да бъде изключително скъп процес, особено ако става въпрос за градушка, пътно транспортно произшествие и др. В някои случаи стойността на ремонта надвишава тази на самия автомобил. В случая разходите за ремонт ще бъдат покрити, като по този начин се премахва необходимостта от значителни финансови разходи от страна на собственика;
  • покриване на щети при кражба – ако автомобилът ви бъде откраднат, застраховката обикновено покрива стойността му, което ви дава възможност да закупите нов;
  • защита при повреда от стихийни бедствия – превозните средства може да бъдат повредени вследствие на множество различни събития, които нямат връзка с трафика, като това може да са наводнения, градушки, пожари и др. Щетите, нанесени от такива събития, също подлежат на изплащане;
  • покриване на щети при повреда от трети страни – ако собствеността ви бъде повредена от трета страна, като пример затова е удар на паркинга, щетите може да бъдат покрити.

Общо взето, този вид застраховка ви предпазва от възможните финансови загуби, следващи от различни ситуации, свързани с автомобила ви. Независимо дали става дума за кражба, стихийно бедствие или злоумишлени действия на трети лица, застраховката Автокаско е решението да се справите със ситуацията, без да има сериозни финансови последствия за вас.

Как се сключва?

Сключването на застраховка Автокаско се състои в няколко стъпки, включващи определени действия от ваша страна. Сега ще ги разгледаме по-детайлно:

  1. Избор на застрахователна компанияПри вземането на избор трябва да вземете предвид няколко фактора, включително репутацията на компанията, условията, които предлага, и стойността на премията. Ние ви съветваме да възползвате от услугите на застрахователен брокер, който в зависимост от потребностите ви ще ви предостави информация, която да ви улесни при избора.
  2. Определяне на условиятаУсловията на застраховката определят какви събития покрива полицата и на каква стойност възлиза максималната сума за обезщетение. Предлагат се различни вариации, затова обмислете кои от тях са най-подходящи за вас.
  3. Попълване на въпросник предложениеСлед това се попълва заявление, изискващо информация за превозното средство, включително коя е годината на производството му, марката му, моделът му и друга информация. Ще трябва също така да предоставите и вашите лични данни като собственик на средството.
  4. Плащане на застрахователната премияПосле трябва да платите определената сума по премията. Тя се определя на база на множество фактори, включващи възрастта и опита на водача, за какви цели се ползва автомобилът, стойността на автомобила и др.

Сключването на Автокаско е инвестиция в спокойствието ви и сигурността в срока на експлоатация на вашия автомобил. Нужно е да имате предвид, че различните застрахователни компании имат и различни правила и условия. Затова, преди да сключите договора, е важно да прочетете внимателно детайлите на полицата си и да зададете всички въпроси, най-вече във връзка с това какво възстановява тя, за което ще ви помогне вашият застрахователен брокер.

Всеки от нас иска да се чувства подсигурен, докато шофира, тъй като не винаги имаме контрол над определени обстоятелства. Именно това предлага застраховката Автокаско.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =