Приключи евтинията на застраховка “Гражданска отговорност”

Евтинията при застраховката „Гражданска отговорност“ свърши и стойността на полицата се върна на предишните си нива, показа проверка в онлайн калкулаторите на брокери, пише „Телеграф“.

Заради конкуренцията между компаниите и желанието да се привлекат клиенти, в края на януари и началото на февруари се забелязаха невиждани от години ниски цени на автозастраховката. Дори според експерти от бранша се води истинска ценова война между застрахователите.

Премии

Актюерските разчети обаче скоро показали, че сметките при тези цени не излизат и това в крайна сметка не продължи дълго, заявиха специалистите.

Комисията за финансов надзор, която следи премиите да бъдат достатъчни, така че да се обезпечи бъдещо плащане на щети, не се е месила директно, тя по закон не е задължена предварително да одобрява тарифите.

Единствено изпратила писмо до застрахователите с въпроси какво се случва на пазара.

В момента цените на Гражданската са адекватни и осигуряват финансовата стабилност на компаниите, казват още експертите.

Те посочват, че на фона на инфлацията поскъпналите услуги на автосервизите и все по-високите обезщетения, присъждани на съдилищата, цената на застраховката тази година може да нарастне с 5-10%.

Верни клиенти

Във вихъра на ценовата война стойността на полицата при двама от застрахователите беше слязла под 200 лева. 180 лева трябваше да бъдат платени от 35-годишен водач от София с над 10-годишен опит, който кара бензинова кола до 90 конски сили.

Най-високата цена за такъв шофьор пък беше 270 лева. Сега тази цена е сред най-ниските. Тарифите вече се движат в диапазона 260-320 лева. Като едни от най-високите цени в момента имат именно компаниите, които ги бяха понижили до най-ниските нива.

Други експерти от бранша пък отричат ценова война, а обясняват, че просто свършили промоциите покрай празниците.

Бонус малус

Според своята политика някои компании например дават до 20% отбив в цената на водачи, които са били техни клиенти без щети в последните 3-5 години. Други пък коткат с ниски цени държавни служители. А някои дават отстъпка на нови клиенти.

Всяка компания си има вътрешна система бонус-малус, което означава, че на шофьорите, оценени като най-нискорискови, им е по-ниска цената, обясняват експертите. Най-желаните клиенти на застрахователите били водачи на възраст над 30 години. Младите се смятали за по-рискови.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 3 =