Пак поскъпява застраховката „Гражданска отговорност“

Задължителната застраховкаГражданска отговорност” ще поскъпне значително, ако бъдат приети предлаганите от Министерството на финансите промени в Кодекса за застраховането, според становище на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), изпратено до Министерството на финансите (МФ) относно общественото обсъждане на подготвяните промени.

Промените се отнасят до това какви правила има за плащане от страна на българското Национално бюро “Зелена карта” (Национално бюро на българските автомобилни застрахователи – НББАЗ) за щети, породени от български автомобили в чужбина. От една страна въпросът не изглежда много труден. Но проблемът е, че в Италия има много измами, където са използвани номера на български автомобили. При катастрофа пишат, че има пострадали хора, макар че реално са огънати само няколко ламарини. Има случаи дори претенции за изплащане на щети, причинени от коли с български номера, които дори не са влизали в Италия.

Системата на “Зелена карта” предвижда след като НББАЗ плати за причинени щети от български автомобил в чужбина, да предяви претенции за плащане от българския застраховател, издал полицата “Гражданска отговорност” на автомобила. При безконтролно плащане по неоснователни претенции, предявяващи се само с цел източване на пари, ще се наложи българските застрахователи да повишат цените на застраховката “Гражданска отговорност”.

ССИ многократно изразява становището, че предложените от Министерство на финансите текстове за промени в Кодекса за застраховането (КЗ) могат да предизвикат безконтролно източване на Националното бюро “Зелена карта”, до сериозни и трудно поправими вреди на застрахователния сектор, увеличаване на цената на “Гражданска отговорност” и разклащане на финансовата стабилност на държавата. Тези промени могат да породят инфлационни рискове, а това би попречило на приемането ни в еврозоната. Именно инфлацията основно саботира влизането на България в еврозоната.

Според становище на ССИ промените в Кодекса за застраховането трябва да гарантират финансовата сигурност на държавата, да не водят до драстично поскъпяване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, за да не бъдат ощетени над 3 млн. българи, като същевременно отговорят на поетите задачи по Валутния механизъм II (ЕРМII).

Разликата между предложенията на МФ и на ССИ е само в няколко думи, но има голямо значение кой вариант ще бъде избран. Проектът на МФ предлага Българското национално бюро “Зелена карта” да заплаща, стига условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата да се спазват. А предложението на ССИ е бюрото да обработва предявените към него гаранционни искания съобразно правилата за функциониране на системата “Зелена карта” и в съответствие с националното законодателство и европейските правни норми в областта на застраховането.

Министерството предлага вариант на проектозакон, идентичен с предложения на второ четене от народните представители Мартин Димитров, Йордан Иванов и Искрен Митев в Комисията по икономическа политика и иновации към 48-то Народно събрание (НС), който не само беше отхвърлен, но и предизвика спорове и недоволство от целия застрахователен бранш.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + two =