Официална новина: Синият талон вече не е сред нас

С последния брой на “Държавен вестник” депутатите най-после разкараха една тотална отживелица: от 7 август синият контролен талон към шофьорската книжка вече не съществува. Въпреки множеството закани обаче никой все още не е помислил за две други отживелици, далеч не толкова безобидни като синия талон, които се намират в джоба на всеки шофьор, а именно стикерите за удостоверяване на технически преглед и за сключена застраховка “Гражданска отговорност”.

В днешни дни те са не по-малко безмислени от синия талон. Благодарение на електронната информационна система на МВР, струвала на данъкоплатците няколкостотин милиона лева, всеки служител на реда може да установи дали даден автомобил е преминал ГТП, да провери неговата екологичната група и дали е валидна застраховката му, стига само да погледне номера му. Хартиеният син талон и тези стикери се различават единствено по това, че последните носят голяма изгода на някого.

Българските застрахователи отдавна протестират срещу принудителния стикер за “Гражданска отговорност“, още повече, че шофьорите така или иначе са длъжни да предоставят на проверяващите полицаи и картонения знак за него. Според тях стикерът излишно вдига цената на полицата. През 2021 от ПП и ДБ многократнод обещаваха да премахнат безсмислените стикери, но оттогава явно са размислили.

Не съществуват убедителни аргументи и в полза на т. нар. “екостикери”, издавани при преминаване на годишен технически преглед, които установяват екологичната група на автомобила. Въпреки множеството възражения, стикерите бяха въведени преди няколко години и незабавно вдигнаха цената на техническите прегледи от 40-45 лева преди това до средно 60 лева след налагането им. Камерите за контрол на трафика са способни да извлекат закодираната в стикерите информация, единствено на база регистрационен номер. Възражението на Министерство на транспорта, че стикерът помага в случай, че номерата на автомобила са покрити с кал или сняг, е доста абсурдно, защото автомобил със зацапани номера нарушава Закона за движение по пътищата, за което шофьорът съответно трябва да бъде спрян и глобен. Освен това чипът в стикера може да бъде свободно разчетен от всеки с достъп до оборудване, което може да се поръча от Aliexpress. Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов алармира още преди месеци, че с тази информация могат да злоупотребяват крадци и всякакви други лица с лоши намерения. След инцидентът с колата на бившия главен прокурор отново бе повдигнат този въпрос, но въпреки това стикерите не бяха премахнати.

Холограмните екостикери с чип биват произвеждани от прословутата печатница “Демакс” на депутата от БСП Петър Кънев, управлявана от сина му Георги Кънев, печатаща и стикерите за “Гражданска отговорност”. “Демакс” е единствената явила се компания на търга за обществената поръчка на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” за екостикерите. Впрочем тя и досега печаташе стикерите за преминат технически преглед. Различават се цените – старите струваха по 3.50 лева без ДДС, а новите струват по 6.80 лева. Интересно е, че договорът е присъден на “Демакс” през пролетта на 2020 година – няколко месеца преди обнародването на промените, въвеждащи екологичните групи, в “Държавен вестник”.

В ефира на тв Bulgaria ON AIR Божидар Божанов подчерта още нещо важно: въпреки че синият талон отпадна, шофьорите с т. нар. златен талон е желателно да продължат да си го пазят.  Знакът се издава на шофьори, изкарали пет години без констатирани нарушения на правилника, и опрощаваща притежателите си при първо нарушение, стига да не е от тежките. Самият хартиен знак на златния талон вече не е необходим, но привилегията си остава и шофьорите могат да се възползват от нея, заяви Божанов.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + six =