Предложения за промени в изплащането на обезщетения по „Гражданска отговорност“

Направен е нов опит да се приемат промени в правилата при изплащане на обезщетенията по застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, участващи в системата „Зелена карта“. Предвижданите промени в Кодекса за застраховането са внесени от Министерски съвет в Народното събрание.

Промените са предложени, за да бъде осигурено изпълнението на задълженията от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), което заплаща, като спазва условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата и гаранционните искания, предявени към него от отделни национални бюра относно задълженията на членовете си.

При всяко заплащане на гаранционно искане бюрото встъпва в правата на националното бюро, което е получило гаранционно плащане, спрямо своя член и в писмен вид предявява претенция относно стойността на платената сума, насочена към застрахователното дружество, като претенцията се предявява в 7-дневен срок от плащането. Застрахователят е длъжен да възстанови на бюрото в 15-дневен срок от предявяване на претенцията всяка платена сума, като е включена и законната лихва за забава.

В законопроекта пише, че в случай, че не е възстановена сумата от застрахователното дружество, бюрото предявява банковата гаранция в 7-дневен срок от изтичане на срока на възстановяване на сумата.

Предишният опит за промени в Кодекса за застраховането породи сериозно недоволство от застрахователния бранш, който заяви, че те ще предизвикат рязко вдигане на цената на застраховка „Гражданска отговорност”.

В мотивите към законопроекта е записано, че проблемите са свързани с оспорването от отделни застрахователи в България на основателността на исканията за възстановяване на платени обезщетения от кореспонденти и национални бюра в други държави членки поради твърдени несъответствия в документалната обосновка на тези искания и възпрепятстват функцията на НББАЗ да гарантира извършването на плащанията в съответствие с изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

По тази причина според вносителите се предлага доразвиване на нормативната уредба в Кодекса за застраховането при нормативно уредени допълнителни материалноправни основания за предприемане на действия със средствата на административното право при установени нарушения по време на уреждане на претенции в системата „Зелена карта“.

Предлага се да се създаде материалноправно задължение за извършване на гаранционни плащания от страна на НББАЗ, заедно със задължение за предявяване на претенциите към застрахователя и за тяхното удовлетворяване за сметка на учредената и поддържана от застрахователя в полза на националното бюро банкова гаранция. Предложеният механизъм на разплащания следва водещия принцип „първо плащаш, после оспорваш“, на който работи системата „Зелена карта“.

В мотивите е записано още, че функционирането на „Зелена карта“ в България и финансовата стабилност на НББАЗ са част от Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към ERM II, налагащ промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединяването ни не само към ERM II, но и впоследствие към еврозоната, е нужно да се засили регулаторната рамка, за да бъдат елиминирани занапред установените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ у нас.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =