“Зелената карта” ни дава път към еврозоната

„Окончателно приехме промените в Кодекса за застраховането. Стъпка към еврозоната и за честна конкуренция”. Това информира във “Фейсбук” депутатът Мартин Димитров, един от членовете на бюджетната комисия към парламента.

Преди дни знаменателното събитие наистина стана нормативен факт. Без дебати и разправии народните представители на второ четене приеха законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането, който на 6 юли беше внесен в парламентарното деловодство от Министерския съвет.

От сега нататък Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) ще заплаща, спазвайки както условията и сроковете на вътрешните правила на Съвета на бюрата, така и предявените към него гаранционни искания от други национални бюра относно задължения на своите членове.

След като бюрото плати, то в 7-дневен срок ще предявява писмена претенция към члена си за размера на платената сума.

Това беше едно от задължителните условия за изпълняване: „Първо плащаш, после обжалваш”.

В мотивите към законопроекта се посочваше, че той цели отстраняването на установени слабости в процеса на обработка на претенции с международен елемент от отделни застрахователи по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на участващите в системата “Зелена карта” автомобилисти.

На практика се натрупаха общо задължения за 20 млн. лв. към Националното бюро “Зелена карта”. Заради тях имаше сериозен риск то да бъде изключено от системата и да прекрати издаването на зелена карта от българските застрахователи.

Първият парламентарен опит да бъде решен проблемът се случи в началото на тази година. Само че депутати от БСП, ДПС, “Възраждане” и “Български възход” не дойдоха на обсъждането в парламента на 30 януари, поради което не успя да се стигне до предвижване на текстовете.

Бе измислен и основният мотив „против” – силно поскъпяване на полицата „Гражданска отговорност”. Някои даже „изчислиха”, че ако предлаганите промени се приемат, цената на “Гражданска отговорност” щяла да се вдигне от сегашните 200-250 лева за средностатистическа кола до не по-малко от 600 лева.

Телевизионни „мисирки” даже създадоха анкета с въпрос дали ще си купите кола при такъв скок на цената на “Гражданска отговорност”.

Според думите за „Банкер” на депутата от “Демократична България” Мартин Димитров е лъжа, че цената на задължителната застраховкаГражданска отговорност”, по-точно тази част от нея, важаща за чужбина – „Зелена карта”, ще се вдигне значително. Огромното поскъпване е теза, измислена от тези, които не искаха нищо да бъде прието.

По актуални данни на Комисията за финансов надзор към момента стойността на премийния приход на застрахователите от задължителната полица „Гражданска отговорност на автомобилистите” малко надхвърля 1 млрд. лева.

За обезщетения при катастрофи отиват около 600 млн. лева. По данни на застрахователите около четвърт от тези пари се използват за покриване на обезщетения по ПТП извън България, т.е. 150 милиона. Ако приемем, че реално дължимата сума е два пъти по-висока, то при задължителност и безпрекословност на покриване на щетите тя би стигнала 300 млн. лева.

Тоест тези допълнителни ангажименти от 150 млн. лв. са около 15% от брутния премиен приход. И това би трябвало да значи около 15% поскъпяване за шофьорите, което при сегашна средна цена от 250 лева не прави 600 лева, а около 280-300 лева.

Преди половин година обаче обладаните от предстоящите избори народни представители избягаха панически от тази непопулярна мярка, а миналата седмица поправките в Кодекса за застраховането бяха приети с „мълчаливо съгласие”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − eleven =