Отпадането на синия талон е само първата крачка

Синият талон и отменянето му беше знак, че в бетонната и обрасла система на МВР и “Пътната полиция“, където много трудно се налагат промени, ще започне нещо да се случва. Това обясни Борислав Цаков, журналистът и главен редактор на “Автомотоспорт“, в предаването на Радио “Фокус“, “Денят на фокус“.

Според него това действие е извършено с голямо закъснение, но премахването на синия талон е само първата крачка. И даде пример с хартиения документ към застраховката “Гражданска отговорност“. “Това трябва моментално да отлети в миналото. И това са застрахователите, не полицията – просто невероятно! Същото нещо е и с талончето за техническия преглед – дори и към него трябва да има допълнителна хартийка, която да стои в колата ни или при документите н и, за да бъде валидно на пътя“, каза Цаков.

За ефективност на системата за наказания тя трябва да работи бързо, защото бързината означава ефективност. “Аз наскоро получих снимка на автомобил, който вече много отдавна не е моя собственост, направена на пътя от стационарните камери преди година и девет месеца. Година и девет месеца за електронна снимка! Тя трябва до една седмица да е при нарушителя и на следващата седмица той да си е заплатил глобата или да е започнало някакво по-сериозно производство“, заяви още Борислав Цаков.

Според него електронното връчване на актове и фишове на КАТ може да ускори както процесите, така и ефективността на наказанията. Той добави, че човек започва да се плаши, когато му извадиш от джоба достатъчно много пари, и започва да мисли какво да прави следващия път.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 11 =