Обмислят пътните камери да следят за годишни технически прегледи

Камерите по пътищата не отчитат наличието на годишни технически прегледи (ГТП), заяви Народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Божидар Божанов след отговор от МВР. За това информираха от пресцентъра на партията.

Затова предстои той да предложи законодателни промени за включването на ГТП и застраховка “Гражданска отговорност” в електронните фишове, като това ще е нужно да се проверява от камерите на МВР и на тол системата.

Казусът дали камерите на МВР и на тол системата следят за наличието на технически преглед стана актуален, след като камион на Господин Вълев, познат като “Динко от Ямбол”, катастрофира на магистрала “Тракия” и предизвика затварянето й за движение за 14 часа. Стана ясно, че камионът се е движил по пътищата без технически преглед, без застраховкаГражданска отговорност“, без винетка и с неплатени глоби.

Според отговора от МВР до Божанов е против закона камерите на вътрешното министерство да проверяват за наличие на ГТП.

“Имаме инфраструктура и пропускаме да я използваме. И макар в случая да ставаше дума “само” за неудобството да няма магистрала, това понякога отнема животи”, обясни депутатът от “Да, България”.

Тази есен предстои да се разглеждат изменения в Закона за движението по пътищата, като измежду предложенията на Божанов стоят премахване на стикери и спиране на “рецидивисти” на пътя. Той каза, че между първо и второ четене ще предложи да бъдат включени технически преглед и “Гражданска отговорност” в електронните фишове, като за това ще трябва да следят както камерите на МВР, така и тези на тол системата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =