Вноските по застраховка „Гражданска отговорност“ определени от КФН

Комисията за финансов надзор (КФН) запазва вноските по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

По предложение на Съвета на Гаранционния фонд комисията взе решение за определяне на размера на вноската на застрахователите, предлагащи в България задължителна застраховка  „Гражданска отговорност” на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд на 12.50 лв. за всяко застраховано МПС.

Със същото решение КФН определи и стойността и на вноската за застраховка „Злополука” на пътниците в превозните средства за обществен превоз, на 0.15 лв. за всяко място, изключвайки това на водача. Гаранционният фонд управлява два фонда, които са Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Първият изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът няма застраховкаГражданска отговорност“, докато вторият изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше в размер от 12.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност“ и 0.15 лв. на място в превозно средство за обществен превоз за застраховка „Злополука“ на пътниците в обществения транспорт. Вноската към Обезпечителния фонд беше със стойност 3.50 лв. за всяко застраховано МПС по ГО.

Вноската към Обезпечителния фонд също остава непроменена в размер на 3.50 лв. за всяко застраховано МПС по застраховка „Гражданска отговорност“.

От КФН сочат, че взетото решение подлежи на изпълнение от момента на неговото съобщаване.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − fourteen =