До по-скъпа “Гражданска отговорност” доведоха инфлацията и ремонтите

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” е повишена с 40 до 60 лв. спрямо същия период на миналата година, казват застрахователни брокери. Реалното поскъпване обаче е не надвишава десетина процента и е резултат от инфлацията, по-скъпите ремонти и по-високите обезщетения. Голямата разлика от 50-60 лв. пък следва от това, че в края на 2022 г. и началото на 2023-та голяма част от застрахователните компании поевтиниха застраховките.

“Просто през 2023 г. хората решиха да се възползват от отстъпки с валидност до края на март. На много шофьори точно през тези месеци – ноември, декември 2022-ра до март 2023 година им изтичаха застраховките ГО и те са възползваха от тези отстъпки. Сега в същия период, когато искат да си направят новите застраховки, им се вижда цената вдигната, но забравят, че са се възползвали тогава от отстъпките, предлагани от застрахователните компании”, заяви застрахователен брокер.

Около 210-220 лв. е средната цена на “Гражданската отговорност” за автомобил до 1500 кубика, а за автомобил над 2000 кубика цената е в рамките на 240-250 лв. Някои от застрахователите предлагат и отстъпки при липса на щети, а също и промоционални цени за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР), за лекари и за учители.

Най-голямата новост в застраховането е гласуваната в края на миналата година от Народното събрание “бонус-малус” система, предвиждаща бонус за примерни водачи и наказания за тези, които системно нарушават закона и заради които застрахователните фирми изплащат големи обезщетения. “Но все още няма никаква яснота нито кога ще влезе, нито дали ще е включена една обща система за всички застрахователни компании, или всяка компания сама за себе си ще определи колко да са бонусът и малусът на съответните водачи”, обяснява застраховател.

Това щяло да бъде изяснено към средата на годината.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =