За добри шофьори – по-евтина “Гражданска отговорност”

За една година „Гражданска отговорност“ поскъпна средно с между 60 и 80 лева. Но застрахователни брокери обобщават, че цените й все още са под нивата от предпандемичната 2019 година. Пазарът на задължителната застраховка обаче е много изкривен и компаниите буквално за всеки клиент са в люта конкуренция помежду си.

В тази ситуация застрахователите се надцакват помежду си с по-ниски цени, от което се възползват шофьорите. Въпреки че системата „бонус-малус“ беше отложена за пореден път, много застрахователи са готови да извадят по-изгодна оферта за шофьори без провинения в последните години.

„Вчера отидох да подновя застраховката “Гражданска отговорност” на личния си автомобил. За миналата година стойността на полицата ми беше 280 лева. А за 2024 г. от същата компания ми предложиха полица на стойност 320 лева“, обясни пред „Марица“ Кристина Раева. Шофьорката шумно изразила неодобрението си към поскъпването на задължителната полица, но въпреки това била готова да плати. Важно уточнение е, че Кристина не е имала ПТП не само миналата, но и през последните няколко години. Докато се суетяла обаче, й било дадено контрапредложение – да сключи застраховката в друга компания, на по-ниска цена дори от ланшната. Офертата била за 270 лева. Така дамата не само че не платила повече, но и платила с 10 лева по-малко от миналогодишната цена. Парадоксалният случай съвсем не е единствен, а масова практика, но основно за примерните шофьори, които не са имали произшествия поне в последните три години.

Въпреки предложените промени в Кодекса за застраховане системата „бонус-малус“ не тръгна централизирано и тази година. Проектът бе подложен на обществено обсъждане, приключило на 15 ноември миналата година и отишло в девета глуха. Според него българските застрахователни компании трябваше да въведат в сила по-справедливия подход от тази година, като имат свободата сами да определят политиката си за добрите шофьори и джигитите. Към момента няколко компании официално са заявили, че прилагат системата „бонус-малус“ – „Евроинс“, „Дженерали“, „Групама“, „Армеец“ и др. Разликата в цената за изрядни водачи и такива, причинили виновно катастрофи с много щети, може и да надвиши 100 процента.

Засега обаче правилата могат да се прилагат само за клиенти, които са стари за компанията и за които има данни за поведението им на пътя. Няма централизирана система, свързваща базата данни на КАТ и застрахователните компании.

Откакто почнаха е-полиците за „Гражданска отговорност“, много от компаниите и брокерите изискват и номера на талона на шофьора. При въвеждането му автоматично се зарежда марката, моделът, мощността на двигателя, регистрацията на колата, видът на горивото и други важни елементи. Така се парират лъжите на дребно умишлено да се занижава мощността на автомобила, за да се сключи по-евтина застраховка. Измамата обаче може да се осъществи единствено с помощта на застрахователен брокер или служител на застрахователна компания.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 2 =